Over 10 years we help companies reach their financial and branding goals. Engitech is a values-driven technology agency dedicated.

Gallery

Contacts

411 University St, Seattle, USA

engitech@oceanthemes.net

+1 -800-456-478-23

Bilişim Suçları

Bilim ve teknolojinin önlenemez yükselişi beraberinde birtakım yenilikleri de getirmiştir. Bu yeniliklerden hukuk disiplini de nasibini almış ve Bilişim Hukuku ve Bilişim Suçları olarak hukuk disiplini içerisinde yeni alanların doğmasına neden olmuştur. Teknolojinin sağladığı kolaylık sayesinde çok daha kolay suç işlenebilir hale gelinmiştir. Suç yöntemlerindeki bu değişme karşısında hukuk, bilişim suçlarını düzenleyerek bilişim alanının kullanılarak hukukun ihlal edilmesinin önüne geçmeyi amaçlamaktadır.

Bilişim suçları, 765 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun “Bilişim Alanında Suçlar” başlığında düzenlene alanı bulmuş olup 26.9.2004’te yapılan düzenleme ile 5237 satılı TCK’da “Bilişim Suçları” başlığı altında ifade edilmiştir. “Bilişim Sistemine Karşı Suçlar” başlığı altında ifade edilen bilişim suçları şu şekilde ifade edilir:

  • Bilişim Sistemine Girme Suçu,
  • Bilişim Sistemini Engelleme, Bozma, Verileri Yok Etme veya Değiştirme Suçu,
  • Banka veya Kredi Kartlarının Kötüye Kullanılması Suçu.

Bilişim suçu ifadesinden anlaşılması gereken; bilişim sistemleri veya verilerinin kullanıldığı sistemlere veyahut bu verilere karşı işlenen suçları kapsar. Bir diğer ifade ile bu suçlar, suçun işlenmesinde bilişim sistemlerinin araç olarak kullanıldığı suçlardır. Türk Ceza Kanununda öngörülen suçların birçoğu, bilişim sistemlerinin aracılığı ile işlenmesi halinde hükmedilecek ceza artırılarak uygulanır.

Bilişim Suçları Nedir?

İletişim araçlarından mobil uygulamalara, e – ticaret ve bankacılıktan e – devlet gibi resmi yazılımlara varıncaya değin birçok araç, bilişim ortamı üzerinde temellenmiştir. Kişi hayatının merkezinde konumlanan bilişim, suç işlerken bu sistemin kullanılması ile veya sisteme karşı suç işlenmesi nedeniyle hukukun düzenleme alanına girmiş ve bilişim suçları olarak vücut bulmuştur. Hukuk, fiziki anlamda güvenli bir toplum tesis etmek amacıyla suçlar ve cezalar düzenlendiği gibi bilişim noktasında da güvenilir ve huzurlu bir topluma aracılık etmek için bilişim suçlarını ve bu suçları tanzim etmiştir.

Bilişim suçları; TCK, TTK, TBK, Bankacılık Kanunu, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve Elektronik İmza Kanunu gibi birçok kanun ile ifade edilmiş ve kanunlara ilave ikincil düzenlemelerle etraflıca ele alınmıştır. Zira günümüz siber dünyasının denetlenme mekanizmasının zor olması nedeniyle siber ortamlarda çok sayıda suç işlenmekte ve hak kayıpları yaşanmaktadır. Bunun önüne geçilmesi amacıyla öngörülen bilişim suçları, uygulamada bilinen adıyla siber suçlar sayesinde siber ortamda da güvenilir bir ortamın teşekkül etmesi amaçlanmıştır.

Bilişim Suçlarında İhbar ve Şikayet

Bilişim suçlarına ilişkin ihbar ve şikayet prosedürünün ne şekilde ilerlediği de uygulamada merak edilen hususların başında yer alır. Siber suçlara yani bilişim suçlarına ilişkin şikayet için uygulamada genellikle CİMER ve e – posta kullanılır. Bunun yanı sıra kişilerin bizzat kendisi veya temsilcilerinin başvurusu üzerine soruşturma başlatılabilir.

E – posta, CİMER veyahut bizzat şikayet başvurusunda evvela yapılan şikayet başvurusunun samimi olup olmadığı değerlendirilir. Bunun yanı sıra şikayet konusu, şikayetin veya ihbarın temellendirildiği deliller ve sair hususlar incelenir. Şikayet veya ihbar edilen suçun cinsine göre IP tespitleri yapılarak söz konusu IP’lerin toplanması ve en nihayetinde değerlendirilmesi gerekir.

TCK Bilişim Suçları

Bilişim suçları ve bu suçlara ilişkin cezai yaptırımlar esas olarak Türk Ceza Kanunu’nda düzenlenmiştir. Bu nedenle, uygulamada TCK bilişim suçları şeklinde sıkça araştırma yapılır. Türk Ceza Kanunu kapsamında suç tipine dair, ilgili suçun internet ortamında işlenmesi halinde ağırlaştırıcı ya da nitelikli haller ifade edilmiştir. Sonrası süreçte ise gereksinim duyulduğu takdirde pek çok kanunda yer alan bilişim hükümlerinden de istifade edilebilir. Fakat bilişim suçlarında temel mevzuat TCK’dır.

Türk Ceza Kanunu’nun 10. Bölümü ile düzenlenen bilişim suçları başlığı ile; bilişim sistemine girme, bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme ya da değiştirme veyahut banka ve kredi kartlarının kötüye kullanılması suçları ifade edilmiştir.

Bilişim Suçlarında Etkin Pişmanlık

Bilişim suçları söz konusu olduğunda sanığa etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanarak cezada indirim yapılabilmesi mümkündür. Bu suça ilişkin etkin pişmanlık hükümleri Türk Ceza Kanunu’nun 245/5 maddesinde ifade edilmiştir. İlgili hükme göre, sadece TCK madde 245/1’da ifade edilen, bir başkasına ait banka ya da kredi kartının, kart sahibinin izni ve onayı olmaksızın kullanılması biçimindeki bilişim suçu meydana geldiğinde ve koşullar sağlandığında etkin pişmanlık hükümlerinin sanığa uygulanması mümkündür.

Bilişim suçlarına dair etkin pişmanlık hükümleri uygulanırken TCK md.168 düzenlemesi baz alınır. Buna göre, söz konusu suç sebebiyle mağdurun gördüğü zarar eğer soruşturma sürecinde giderilirse bu durumda verilecek cezanın 2/3’üne kadarı indirilir. Mağdurun zararı eğer kovuşturma aşamasında giderilirse sanığa verilecek ceza 1/2 oranda indirilir.

Bilişim Suçları Avukatı

Bilişim suçları avukatı adı altında yasal bir avukatlık brançı mevcut değildir. Fakat özellikle Bilişim Hukuku ve Bilişim Suçları noktasında uzmanlaşan ve daha çok bu alandan doğan işlem, uyuşmazlık ve davalarda hukuki destek sağlayan avukatlar bu isimle bilinir. Siber suçlara karşı korunmak, yasal haklarını bilmek ve işletmek, hak kaybı ve mağduriyetin önüne geçmek için bilişim suçları avukatından hukuki danışmanlık almak oldukça yararlı olacaktır. Zira oldukça genç bir hukuk dalı olan bilişim hukuku sürekli gelişmekte ve değişmektedir. Bu bakımdan takibi oldukça zordur. Bilişim Hukukunu sürekli takip eden ve güncel mevzuata hakim olan bir avukat ile birlikte hareket etmek, hatalı veya ihmali işlemler nedeniyle mağdur olmamak adına kıymetlidir.

Call Now Button